zonnepanelen 32

Een overzicht van zonnecellen door de jaren heen

Toen zonnecellen voor het eerst ter plekke kwamen in de jaren 1950, waren ze eenvoudig. Nu zijn er een grote verscheidenheid aan cellen en er komen er nog meer bij als de technologie verbetert.

Een overzicht van zonnecellen door de jaren heen

Zonnecellen zijn de basiscomponent van elk actief systeem dat wordt gebruikt om zonlicht om te zetten in een vorm van energie. Traditioneel werden zonnecellen gebruikt als het belangrijkste onderdeel van paneelsystemen die elektriciteit of warmte genereerden voor huizen. Tegenwoordig wordt de technologie gebruikt in een groot aantal verschillende toepassingen, wat betekent dat de stijl van zonnecellen per toepassing varieert.

zonnecellenEen traditionele zonnecel bestond uit enkele zeer eenvoudige stukken. De cel was typisch een vlak vierkant dat bestond uit een glazen of kunststof paneel bevestigd over een gekristalliseerde siliconensubstantie. De siliconen was ingebed met metalen draden. Het proces werkte door de zon op de siliconen te laten slaan, wat de neutronen op gang bracht. De neutronen produceerden een kleine elektrische stroom die werd opgevangen door de draden. De elektriciteit was in de vorm van gelijkstroom, die moest worden omgezet in bruikbare wisselstroom met een omvormer. De elektriciteit werd vervolgens opgeslagen in batterijen of ingevoerd in het elektriciteitsnet van het lokale nutsbedrijf.

Het probleem met de eerste zonnecellen betrof efficiëntie. Eerlijk gezegd was er niet veel. Aanvankelijke cellen converteerden zonlicht met een snelheid van één tot zes procent. Er ging meer energie verloren in de conversie van gelijkstroom naar AC. Het werkte, maar het was zo inefficiënt dat enorme collecties zonnecellen nodig waren om genoeg energie te produceren.

Naarmate de technologie verbeterde, werden de componenten van zonnecellen efficiënter. Een siliconenbasis werd nog steeds gebruikt, maar werd aangepast om meer zonlichtspecturen te converteren. Naarmate de efficiëntie steeg, daalden de kosten van het gebruik van zonnecellen omdat er minder nodig was om een paneel te vormen. Toch was de efficiëntie relatief laag, waardoor de systemen goedkoper maar niet echt kosteneffectief waren in vergelijking met koopkracht van een nutsbedrijf.

Tegenwoordig is het verwijzen naar zonnecellen enigszins misleidend. Veel van de nieuwe technologie doet afstand van het traditionele concept van cellen. In plaats daarvan denken bedrijven out of the box en komen ze met volledig nieuwe platforms. Opties omvatten nanotechnologie waarbij kwantumstippen worden ontwikkeld om de zon tot energie te bedekken. Wanneer ze volledig zijn ontwikkeld, zullen de punten deel uitmaken van de verf die u op uw huis gebruikt. Technisch gezien kun je de stippencellen noemen, maar ze zijn niet in het traditionele begrip van de term. Andere opties zijn het gebruik van Germanium als alternatief voor siliconen, maar dit is nog niet uitgewerkt. Dunne zonneceltechnologie is ook populair, maar betreft de basisstukken van een traditioneel systeem.

Zonnecellen waren vroeger redelijk uniform met siliconen, waarbij glascellen de standaard waren. De toekomst van deze zonnecellen is echter dubieus, omdat bedrijven op zoek zijn naar dramatische sprongen in zonnetechnologie. In 30 jaar zullen we terugblikken op traditionele cellen, zoals we nu terugkijken naar het transportmiddel met paard en wagen.

Scroll naar boven