Fotostudio’s zijn wellicht niet de meest energie slurpende bedrijven, maar ook voor deze relatief kleine ondernemers is het zinvol het bedrijfspand van schone energie te voorzien en op energiekosten te besparen.
Natuurlijk, als je naar de specificaties van professionele studioflitsers kijkt en je ziet waarden staan als 900w/s of 1200w/s dan maakt dat indruk, maar het is inderdaad maar een fractie van een seconde dat die energie gebruikt wordt en het duurt hooguit 1 tot 2 seconden voordat ze weer opgeladen zijn. Het energie verbruik van een gemiddelde fotostudio is dan ook vergelijkbaar met die van een gemiddeld MKB bedrijf. Het verwarmen van de hal op het moment dat er mensen zijn en het verwarmen of verkoelen van het kantoor, kost vele malen meer energie dan het fotograferen zelf.
Als voorbeeld bespreken we hier de fotostudio van Studiovhf nabij Zwolle.
Zonne-energie uit Salland
Bij de verhuizing van de fotostudio naar het industrieterrein Blankenvoort in Heino, heeft Studiovhf gekozen enegie te gaan afnemen van Energie Coöperatie Endona uit Heeten. Endona levert lokaal opgewekte energie in Salland. Aan de rand van Heeten ligt 3,5 hectare grond waarop 7750 zonnepanelen staan.
Een lokaal marketing communicatie bureau huurde Studiovhf in om voor de website van Endona foto’s te maken en van het een kwam het ander. Het mooie van Endona is, dat het geen winstdoelstelling heeft en de opbrengst van de omzet terug stroomt naar de gemeenschap.
In aanvulling hier op heeft Studiovhf er ook voor gekozen bomen te planten via TreesForLife, een goed doel om de Schotse hooglanden te herstellen. De fotografen van Studiovhf reizen namelijk regelmatig tussen Nederland en Het Verenigd Koninkrijk voor het uitvoeren van foto opdrachten en dit brengt natuurlijk de nodige uitstoot met zich mee.
Zonnepanelen op de fotostudio
Als aanvulling op het bovenstaande heeft Studiovhf het afgelopen jaar ook geinvesteerd in zonnepanelen op het dak van de studio. Dit in combinatie met airconditioning of een lucht-lucht warmtepomp.
Een lucht-lucht warmtepomp is een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt en deze gebruikt om een huis te verwarmen. Hieronder staan enkele voor- en nadelen van dit type warmtepomp:
Voordelen:
- Energie-efficiënt: Lucht-lucht warmtepompen zijn energiezuinig, omdat ze warmte uit de buitenlucht halen in plaats van elektriciteit of gas te gebruiken om warmte te genereren.
- Milieuvriendelijk: Omdat ze geen fossiele brandstoffen verbruiken, stoten lucht-lucht warmtepompen geen broeikasgassen uit en verminderen ze de CO2-uitstoot, zeker in combinatie met zonne-panelen.
- Naast verwarmen, kunnen lucht-lucht warmtepompen ook worden gebruikt om te koelen, iets wat met name het kantoor, waar de beeldbewerking plaats vind ten goede komt.
- Geen uitgebreide installatie nodig: In vergelijking met andere warmtepompen is een lucht-lucht warmtepomp eenvoudiger te installeren, omdat er geen grondboringen of grote aanpassingen aan het huis nodig zijn.
{{youtube}}
Maar er zijn natuurlijk ook nadelen:
- Lage efficiëntie bij koud vochtig weer met temperaturen zo rond het vriespunt. We hebben gemerkt dat de airco zich dan zo nu en dan moet ontdooien en het kantoor niet verwarmt. Helemaal zonder gasverbruik zijn we dan ook niet door de winter gekomen.
- Lawaai: De buitenunit van een lucht-lucht warmtepomp kan soms lawaai maken, wat sommige mensen als hinderlijk kunnen ervaren, maar hier op het industrieterrein valt dat in het niet bij de andere geluidsbronnen.
De zonnepanelen zijn natuurlijk geleverd door Dijkman Zonne Energie uit Heino, die ook weer van de fotografische diensten van Studiovhf gebruikt maakt. En zo is het duurzame circeltje weer rond!